
ESRC Comments re: SOS Proposed Rules 10/29/09 

RULE NO. COMMENT / QUESTION 

2.18.2 If a voter changes their address from a street address to a Post Office Box, will 

NCOA reflect that as a non-matching address?   

Will updating voter records from NCOA data be handled in an automated 

fashion?   

Why not combine (B) and (C) and simply have one NCOA moved?  What is the 

value of having one NCOA for in county and one for out of county? 

If the voter moved to another county, does the voter receive instructions to 

return the card to the new county?  (This rule reads as if the card will be 

returned to the old county, which makes no sense.) 

Why require us to enter the forwarding address in the FWD field when the card 

we are required to send (confirmation card) is sent by forwardable mail? 

Some clerks have questioned why there needs to be separate designations for 

Inactive, NCOA In County and Inactive, NCOA Out of County.  There may be 

legitimate reasons for the different designations but further explanations as to 

why separate designations are needed would be helpful.   

This is an unfunded mandate.   

The confirmation cards should encourage voters to update their records via the 

online voter registration system.  

When we use a forwarding address, that address is printed on the confirmation 

card. The voter may believe that the residence we have on file is correct and 

neglect to make any changes to his/her record.  If this rule is approved, then 

there should be a different confirmation card to indicate that we have not 

changed the voter’s record or that contains the voter’s residence address.   

Maintenance of the voter status is an internal, administrative process that the 

voter does not understand and that we only somewhat understand.  Telling the 

voter that they must respond in order to update their status to active invites 

confusion.   

Forwarding a “list” to the clerk has little to no value if the clerk has nothing to 

verify the address to except the NCOA data.  This should be an automated 

process.   

NCOA data does not provide reliable information about a voter’s county 

residence.  

We believe the process we have in place is enough until the technology and 

reliability is available. 

The new address will always be provided by NCOA.  NCOA is the result of 

people who file their change of address with the Postal Service.  The Postal 

Service compiles the information into lists for NCOA vendors.  Remove "if 

provided by NCOA". 

Many counties must send all correspondence in English and Spanish and 
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SCORE does not have Spanish correspondence available.  

The rule would be a significant burden on Denver (30,000 NCOA responses) 

and all Colorado counties to implement unless there is a process that would 

allow for automated input of new addresses from the NCOA file into SCORE.  

If this is not possible in the near future, references to SCORE should be 

removed and a county should have the option of conducting this process outside 

of SCORE. 

The rule, although unclear seems to imply that the county that the voter moved 

from should send the card. If a card must be sent, the card should be sent by the 

new county as they will be updating the voter’s record and would possibly wish 

to send them additional information. 

2.18.3 What about duplicates?  If we know there’s a duplicate record, can we merge 

without “canceling”? 

If we’re not going to cancel I-FTVs and we’re going to mail them ballots for 

mail ballot elections why not just leave them as A-FTV?  Send them one 

continuation mailing after they fail to vote, but stop switching their status back 

and forth if they don’t respond.  If their continuation card comes back 

undeliverable then make them I-UND, or I-NCOA. 

2.19.1 Confirmation cards should encourage voters to use the online registration thus 

saving return postage (using Business Reply mail).  

2.19.2 This rule should require the SOS to use best practices and usability in the 

design rather than “consider” the same.   

2.20.1 Include a definition of the “Purge Process” that incorporates a clear diagram.   

2.20.2  (E) - Why would we include these voters on the poll book when the NCOA 

indicates they have left the county? Are their ballots treated as provisionals?   

(C) Rule cites C.R.S. 1-7.5-108.5(b) – which does not exist.  If attempting to 

cite (2)(b), perhaps it shouldn’t since that paragraph will be repealed after the 

2009 election. 

(F) & (G) These two rules seem duplicative of each other.  They should be 

combined into one rule.  Leave (F), and strike (G). 

2.21.1 This permissive language might cause some equal protection issues if some 

counties send a letter and other counties do not send a letter.   

2.21.2 (C) - Why wouldn’t the absence of a suffix in one of the records be considered 

a variation?  (Probably the most common variance in trying to distinguish 

between Junior and Senior.) 

2.22 If a county has canceled its Primary Election pursuant to C.R.S. 1-4-104.5, may 

the county continue to consolidate or cancel duplicate records until 90 days 

prior to the General Election? 

What authority is the SOS calling upon to cease consolidating or canceling 

duplicate records prior to a non-federal election such as the Primary?  



ESRC Comments re: SOS Proposed Rules 9/30/09          Page 3 of 7 

 

If an error is made and a voter is added twice to the system, it is important that 

we appropriately maintain the list so that one person does not receive two 

ballots.  In the unlikely event an error is made in the opposite (a person 

canceled or combined in error), there are reinstatement procedures and 

provisional ballots in place to timely and accurately rectify the situation. 

By extending the cancellation “blackout” to 90 days prior to the Primary 

Election, the risk of incorrect records residing on the voter rolls increases.  

Along with this risk comes the additional county expense of mailing ballots to 

voters who are no longer present at the address on file.     

2.23 Why should clerks be required to send a letter to a consolidated voter as they 

are remaining on the rolls and not canceled?    

The rule is unclear as to who would send the letter.  Is it the county that has the 

most recent record or the county that had the record that was merged? 

Why this rule when 2.22 prohibits canceling within 90 days of a federal 

election?   

Which address is the letter sent to; the one from the canceled or the 

consolidated record, or both? 

This is confusing at best since 2.22 forbids the consolidation or cancellation of 

duplicate records with the 90 days prior to a Primary or General, and then 2.23 

requires a mailing to consolidated or canceled voters who were canceled within 

90 days of a federal election.  

If it is meant to vary the wording from Rule 2.22 to allow cancellation or 

consolidation within the 90 day period, it is confusing as to when it would be 

allowed.  The mailing of the letters is already required for any record that does 

not fit the minimum matching criteria.  When a record is consolidated or one of 

the duplicate records is “canceled – duplicate”, there remains a registered 

record for the person.  If this rule means to require a letter to every 

canceled/consolidated elector, the information we provide in the letter may 

confuse the issue by making them believe they are no longer registered. 

This is an unfunded mandate by the state. 

In proposed rule 2.18.3, there is a change in language (“federal” elections to 

“general” elections). In proposed rule 2.22, the designation was changed from 

“Federal” to “Primary or General.”  However, in Rule 2.23, the reference to a 

federal election is retained. This reference should be changed to general 

election to maintain consistency.  

Proposed rule 2.23 does not contain a deadline setting forth when the notices to 

voters must be completed prior to a general election. 

Confusion arises about the interplay between the provisions of proposed rule 

2.22 and proposed rule 2.23.  Rule 2.22 suggests that a county may not cancel a 

duplicate record and 2.23 suggests procedures to be performed if a duplicate 

record is cancelled.  While there may be a reasonable explanation for this 
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apparent discrepancy, it is not obvious to the reader. 

12.3.4  (B) – Is public comment to be submitted in writing?  Not specific in proposed 

rule. 

12.4.1  Following proposed rule 12.4.1 is a statement that reads “Note: This rule 

relocated from Rule 12.3.2 to consolidate rules regarding mail ballot plans and 

re-worded for clarity.” However, upon further inspection it appears that there 

may be substantive changes that are not readily apparent when that section was 

relocated to 12.4.1.  The existing Rule 12.3.2(d), which Rule 12.4.1(D) seeks to 

replace, states “(d) Citation of the statute or home rule charter provisions 

authorizing the election;” The proposed Rule 12.4.1(D) provides “Citation of 

the statute(s) authorizing the election;”. Thus, the phrase “…or home rule 

charter provisions…” was deleted.  Why this provision was deleted?  The 

Secretary’s office should consider whether the note provided immediately 

following 12.4.1 provides the reader with proper notice to a potentially 

substantive change in rules. 

If this rule applies to recall elections, as it appears to do, if an entity calls for a 

recall election in 45 days, the deadline for submitting a mail ballot plan 

required in this proposed rule (55 days) is unachievable.     

12.4.1.1 The note following proposed Rule 12.4.1.1 states that this provision was 

relocated from Rule 12.2.1.  However, Rule 12.2.1 addresses election judges 

and the language stated is not related to the language of 12.4.1.1.  The correct 

reference in the note should be to Rule 12.3.2.1.   

12.4.4 The mail ballot plans for coordinated and non-partisan elections are required to 

set forth a “[D]escription of procedures to be used for signature verification”. 

(Proposed Rule 12.4.1(Q)). This requirement is absent from the requirements 

for a mail ballot plan for primary elections in proposed Rule 12.4.4. The 

Secretary should consider whether this requirement should be required in Rule 

12.4.4 for primary election mail ballot plans for the sake of consistency. 

The home rule provision that previously existed in Rule 12.3.2 has once again 

been omitted in proposed rule 12.4.4(c) which applies to primary elections 

conducted by mail ballot.  As above, we are curious as to why this “home rule” 

language was omitted. 

12.4.4 Proposed Rule 12.4.4 sets a deadline for plan submission of 120 days prior to 

the election.  Circumstances may change in this length of time. There needs to 

be an accompanying rule describing how amendments to a county plan may be 

made.    

12.4.5 (B) This is not required by statute; why is it required in this rule? 

Because the plan is required so early, allow for a range of dates rather than a 

specific date for such things as voter information card mailings, notice mailing, 

etc. Specific dates may change over a 4-month period.   

 (D) This rule should be worded in future tense, since the mailing isn’t required 
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until after the plan is required to be filed. 

(G) It will not be known 120 days in advance of the election whether or not 

there will be minor party contests. 

12.4.5 (d)  Need for clarification of the mailing referred to.  Does it refer to the 

confirmation card mailing sent 90 days after a general election or does it refer 

to the mailing mentioned in proposed Rule 12.4.6 which requires a mailing to 

unaffiliated active and “inactive- failed to vote” voters not less than 30 days but 

no sooner than 45 days before a mail ballot primary election?  If it is to the 

former, the language should be changed from “information card” to 

“confirmation card”.  

12.4.6 There is confusion over the mailings required for a mail-in ballot Primary 

Election.   

� 1-7.5-107(2.3)(a) says not less than 30 days nor more than 45 days 

before a Mail Ballot Primary Election C&R shall mail notice by 

forwardable mail to each UNA active voter and to each UNA I-FTV. 1-

7.5-107(2.3)(d) says this may be included in other mailing.   Must 

include a returnable portion. 

� But in 1-7.5-108.5(1) says not less than 90 days before a mail ballot 

election conducted pursuant to this article the C&R shall mail a VIC to 

I-FTV voters and shall be marked DO NOT FORWARD.  This can be 

part of VIC mailed under 1-5-206(1). 

� General Election mailer:  No later than 25 days prior to the election 1-5-

206 (1)(a) by forwardable mail to active voters, and by nonforwaradble 

to inactive except undeliverable mail reason. 

This has become overly complex and is in dire need of simplification.   

(A) - Proposed Rule 12.4.6(A) states that a mailing shall be sent, not less than 

30 days and no more than 45 days, prior to a mail ballot primary election to 

unaffiliated active and inactive-failed to vote electors indicating they have “the 

ability to and must affiliate with  a political party in order to vote in a primary 

election.”  Add language that states that an elector must affiliate with a political 

party “in order to vote for a partisan candidate in a primary election”. Failure 

to clarify this issue could result in confusion for voters who do not wish to 

affiliate with a political party but want to vote an issue only ballot. 

12.6.3 Why is this provision proposed as a rule when it is already addressed in statute 

(CRS 1-7.5107(4.5))?  

12.8.1 Strike the phrase “and counted” in the last sentence.  Add 12.8.1 (C) that states 

that if the voter does not return proper ID within 8 days, the ballot is NOT 

counted.   

26.3.1 The existing rule relating to the provision of “Previous Residence Information” 

section on the provisional ballot envelope has been deleted with the notation 

that it has been moved to Rule 26.4.6.  Proposed Rule 26.4.6 does not contain 
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this language.   

26.3.2  This proposed rule negates the purpose and use of a VRD application receipt; is 

that the intent of the SOS?  

26.4.2  (C) - Determination of elector eligibility is limited to four sources including the 

DMV Motor Voter database. Yet, proposed rule 2.21.4 states that a county 

clerk may use the “Department of Revenue database” to meet the minimum 

matching criteria for voter registration.  Consistent language should be used 

when referring to DMV or DOR databases if in fact the rules are referring to the 

same databases. 

26.4.3 How does this rule ensure that counties not using electronic pollbooks have had 

sufficient time to update voter history in order to determine whether a voter has 

also voted in that county?  

26.4.4  (A) & (B) Determination of elector eligibility is limited to four sources 

including the DMV Motor Voter database. Yet, proposed rule 2.21.4 states that 

a county clerk may use the “Department of Revenue database” to meet the 

minimum matching criteria for voter registration.  Consistent language should 

be used when referring to DMV or DOR databases if in fact the rules are 

referring to the same databases. 

Define “substantially confirm.”  

26.4.5 This proposed Rule is in dire need of clarification.      

26.5.1 What is the purpose of changing “registered” to “eligible”?  

30.1.6  (G) (V) – Will the Secretary of State provide a complete listing of federally 

recognized tribes? 

30.11.3 This proposed Rule exempts residents of group residential facilities (not 

necessarily seniors) from ID requirements; what statutory authority supports 

this exemption? 

40.5.3 Is one elective credit hour adequate for a person who has taken eight hours of 

SCORE training? 

40.5.4 Requiring staff members to complete a training assessment alone is a new and 

potentially controversial subject by itself.  It seems that requiring a minimum 

score of 85% on such an assessment may be unreasonable and should be open 

to discussion. 

40.6.4 The allowance for training by entities other than the SOS should be more 

expansive, e.g. vendor training.   

40.7.1 The Advisory Board has discussed extending the requirement to re-up 

certification to two years, not every year.  Should be reflected in this rule if 

approved by the Board. 

40.7.3 Instead of counties tracking and informing the SOS on an approved form and 

having the SOS verify the information, the SOS should simply notify each 
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county quarterly of the status of participants (by email preferably).  

40.9.2 This requirement should be extended to two year, not every year. 

44.2.5 Requiring voter registration drive organizers to pass a mandatory test with a 

100% passage rate may be an unreasonable burden on VRD organizers. 

Requiring a 100% score may be interpreted as intimidating and as a voter 

registration suppression effort on the part of election officials. 

 


